Bursa Rock City Kültür Derneği’nin kuruluşu ve bugünlere gelişi hakkında kısaca bir bilgi alabilir miyiz?
Fatih: Çok da hikaye gibi anlatmak istemiyorum. Kendi açımdan bakarak başlamak gerekirse, bir akşam telefonum çaldı, eski başkanımız Sercan Raşa beni aradı ve 1.5 saat dernek konusundan bahsetti, ben de bu oluşumun içerisinde yer alabileceğimi söyledim. Resmi işlemlerin tamamlanması ardından bir çok fikir/faaliyet söz konusu oldu. Yapılanlar var yapılamayanlar var. Bunların yanı sıra, tıpkı bu gün olduğu gibi yapılan tüm etkinliklere elimizden geldiğince katılmaya, destek olmaya çalıştık, kendi Rock Buluşmalarımızı düzenledik, burada sıkı dostluklar edindik, tanışıp evlenenler bile oldu 🙂 Bence genç bir derneğin yapabilecekleri konusunda ilk yönetim döneminde de elimizden geleni yaptık. Sert eleştiriler de aldık, yapıcı olsalar daha mutlu olurdum, sonuçta ilk kez böyle bir şeye kalkışıldı. Genel olarak yine diğer sorularda da geçmiş-güncel cevaplar vereceğim.
Dernek nedir, neler yapar, üye olan insanlara artısı eksisi nedir?
Fatih: Dernek, yani en azından bizim derneğimiz sosyal bir oluşumdur. Eskiden çıkıp buluştuğumuz yerler vardı (Heykel-Altıparmak), sonra internet ve değişen şehrin etkisi ile yeni insanlar katılmamaya başladığı gibi eskiler de ortadan kaybolmaya başladı, ben de dahil. Forumlar vardı, bittiler, yerine birçok Facebook grupları türedi, herkes oralarda borusunu öttürdü ama sadece klavye başında… Rock, bir kültürdür, bu kültür için bir araya gelmek gerekir oturduğumuz yerden olmaz. Bir önceki cevabımda bahsettiğim Rock buluşmaları bu konuda harika oldu.
Dernek olduk da para toplayalım gibi bir derdimiz hiç olmadı, biz hiç kimsenin parasını istemiyoruz, üyelik aidatı bile olmayabilirdi bence ki kaldırmaya çalışıyoruz, bu işler gönül işi, olan ortaya koyar olmayan da gelir bizzat katılım göstererek destek olur. Destek kelimesini de çok sevmem aslında, bize destek olmuyorsunuz, biz yardım kurumu da değiliz. Bir birliktelik, kalabalık oluşturmak istiyoruz bunun da en yasal ve güzel yolu dernek olmaktan geçiyor gibi gözüküyor. Derneği birlikte kurduğumuz, emeği geçen ve bir önceki yönetim kurulunda bulunan arkadaşlarıma selamlar ve tabii ki yenilerine de selamlar, böyle insanlar oldukça çok güzel işler olur.
Bir önceki yönetim döneminde sitemizden yaptığımız kamuoyu duyurusunda da bahsetmiştik, dernek bir organizasyon şirketi değil, sadece insanları sosyal ortamda bir araya getirmeyi hedefleyen bir oluşum. Mevcut konserleri dernek bütçesi ile yapmıyoruz (ki öyle bir bütçe yok), tamamen kendi bütçelerimizle gerçekleştiriyoruz ve emin olun kâr söz konusu değil, zaten hedef o olsaydı muhtemelen bu müzikle ilgili koşturuyor olmazdık. Aynı şey bu bülten için de geçerli.
“Artılarımız eksilerimiz ne olacak?” yeni üye kaydı klasik sorularındandır. Eksileriniz yok. Artılarınız da ne beklediğinize bağlı, aynı müziği dinleyen, aynı kültürü paylaşan insanlar ile tanışmak, yeni dostluklar edinmek, artı olarak görürseniz artısı bu olur. Kalabalık olursak, konserler daha keyifli olur, daha da görmek istediğiniz gruplar gelir, biz veya başkası, kim yaparsa yapsın bizimle iletişimde olsun biz gereken katılımı göstermeye çalışacağız, her etkinliğe de yetişmek mümkün olmayabiliyor bunun için de şimdiden kusura bakılmasın. Vakit, nakit ve sağlık elverdikçe orada oluruz.
Bursa “Rock City” ünvanıyla anılan bir şehir olmasına rağmen 2000’li yıllarla birlikte popülaritesini kaybetti, bununla ilgili neler düşünüyorsunuz?
Ferdi: 2000’li yılların başlangıcıyla birlikte dijital-internet etkisiyle suni bir patlama yaşamış olsa da emek sarf etmeden bir şeylere ulaşabilmek olayı ilk etapta çok artmış gibi gösterse de uzun vadede alışma süreci rock-metal müzik gibi türleri olumsuz etkiledi. Bu alışma süreci içerisinde köyden kente göç gibi büyük şehirlerde üniversite okumak-çalışmak için yaşanan göç Bursa’yı çok etkiledi. Şu anda bile Türkiye’de aktif birçok Bursa kökenli müzisyen bulunmakta ama para kazanma, hayatını sürdürme ve bunu bir iş olarak görmek daha baskın geldi.
Tabi bunu sadece buna bağlamamak lazım; şehirdeki sanayileşme ve işçi-öğrenci kopukluğu ve şehrin bir anda büyümesi de bunda ana etkenlerden birisi. İstanbul’un yakın olması ise en büyük etken diyebiliriz. 15 milyon insanın yaşadığı şehirde birçok şeye kolay ulaşılmasını sağlaması bunu tetikledi.
Eskiden bu işi yapan güzel insanlar vardı, bazıları hala devam ediyorlar, bizde herkesi sen-ben-o demeden bir arada toplayıp bir sinerji ile bir araya getirirsek eski günleri geri getirebiliriz.
Fatih: Bence 2000’li yıllarla birlikte birçok şey popülaritesini kaybetti, çağın gereği belki. Yaşadığım yerde, sokakta babalar babalar t-shirtlerle gezen uzun saçlı arkadaşlar görüyorum mesela bunlar hiç konsere gelmiyor, evde dinlemeyi tercih ediyorlar sanırım. İlgi kayboldu biraz, açıp internetten izlemek daha makul geliyor olabilir. 2000’li yılların başında da elden geldiğince bir çok konser yapmaya çalıştık, şahsen bir dönem bırakma sebebim artık konserlere katılım olmuyor olmasıydı. Aynı şekilde, katılım gösterilmezse konser beklemesin kimse. Neden olmuyor diye de sormasın sonra. Benim evde çalar söyleriz artık.
Son birkaç yıl içinde organizasyon-konser konusunda Bursa’da bir hareketlenme yaşanıyor, neler yaptınız ve yapmayı düşünüyorsunuz?
Ferdi: Son 20 yıl içerisinde 40-50 civarı etkinlik düzenledik, bu süreçte Fatih x 2(Extreminal + Kazurat) ve diğer arkadaşlarla sayısız işlere imza attık. Bir o kadar da şehir dışında etkinlikte gerek organizasyon, gerekse grup karşılama vs. gibi durumlarda bulundum. Son 5-6 yılda iş, şehir dışında yaşayıp tekrar geri dönmek gibi kişisel problemlerimle alakalı olarak birazcık işlerden uzak kaldım.
Gerek Bursa’daki potansiyelin azalması, gerek yapılan işlerdeki çok seslilik sonrasında tekrardan güç birliği oluşturup, Bunları Bursa Rock City Kültür Derneği’nin de desteğiyle daha düzenli bir hale getirmiş olmamız da son zamanlardaki hareketliliğin bir sonucu.
Dernek demişken; Bursa Rock City Kültür Derneği’nde yönetimde yer alan-almayan bir çok arkadaşımız aslında aktif olarak fanzin-distro, üniversite kulüpleri ya da bireysek konser organizasyonları ile hayatına devam etmekte. Ben de bunları birlik içinde yapmanın daha doğru olacağını düşünüyorum.
Fatih: Evet şu an konserler birbirine yakın olmasın diye tarih bulmaya çalışıyoruz, sıkıştı, geleceği netleşen ve gelmek için bize yazan çok grup var. Bence dernek içinde de çok güzel bir kadro oluşturduk, bu kadro da bu müziği ayaklandıramazsa Bursa’yı kapatıp gidebiliriz sanırım 🙂 Herkesi burada tek tek anlatmak bahsetmek de isterim ama onun için ayrı bir bülten çıkarmamız gerekir, birbirinden kıymetli, bu müziğe gönül vermiş, her şeyi seve seve yapan insanlar, çok seviyorum.
Gençlere de bir çağrım olacak, konser işlerine yaşım bara girebilecek olduğu gün bulaştım, her zaman keyif almak için gönüllü olarak koşturdum, artık koşturacak kadar enerjim olmayabiliyor, bunun için şimdi de bu tarz bir şeyler yapmak isteyen genç arkadaşlara ihtiyaç var, gelsinler, dernek masasında bekliyor olacağız. Bu aramıza katılmak isteyen arkadaşlar bize hizmet etmek için çalışmayacaklar, efendi hazretleri kesilmedik kimsenin başına, kendi müzikleri için bir şeyler yapacaklar, karşılık bekleyerek buraya katılmayı düşünen varsa beklemeye devam edebilir. Ben bu güne kadar maddi bir kazanım yaşamadım, 2-3 bira içmişimdir yalan yok. Nitekim güzel bir gençlik kolumuz var, heyecanları ve istekleri yaşam enerjisi veriyor, kalabalıklaşmaları daha güzel olur.
Tabii ki gençler kadar yaşlıları da görmek isteriz, gelsinler yanımızda olsunlar, bu da bize güven verir.
Ayrıca Bursalı gruplara hitaben son olarak konser konusunda şunu söyleyeceğim, yaptığımız konserlere dinleyici olarak katılmayıp bize konser yapın beklentisi içerisinde olan grup varsa önce konserlerde görüşmeyi teklif ediyorum onlara. Sahnenizi izleyen olmasını istiyorsanız sahneleri izleyin. Gelin bir görelim kimsiniz veya hatırlayalım artık yüzlerinizi.
Eski gruplar birer birer toplanıp, eski kayıtlara bir şeyler yapılırken (anma gecesi-plak-cd) Bursa’da çıkan kayıtlarla alakalı bir planınınız var mı?
Ferdi: Eski grupların tekrardan toparlanması, güzel işlere imza atıp o dönemde onları izleme şerefine erişilememesi açısından harika bir olay, tek korkum bunun kalitesiz işlerle bir trend haline gelip, gerçekten desteği hak eden olaylarda potansiyelin kaybedilmesi.
Türkiye Rock-metal müzik piyasası son yıllarda tekrardan bir ivme yakaladı ama bunu dinleyici olarak da arttırmak lazım. Genel bir öğrencilik-gençlik hevesi olmasından çıkartabilirsek daha iyi işler olacaktır. Bu bağlamda Bursa’da zamanında yapılmış, bir şekilde kitlesine ulaşsa bile unutulmuş, ya da belirli yerlere ulaştırılıp yok olmaya yüz tutmuş kayıtları toplama telaşı içerisindeyiz. Güzel bir mastering ile uzun vadede ve devamı da gelecek şekilde 16 şarkılık bir toplama yapmayı planlıyoruz. buradan da duyurmuş olalım: elinde Bursa kökenli bir grubun temiz bir kaydı olan, bilmediğimiz bir şeyler varsa bize ulaşsınlar 🙂
Fatih: Evet eski grupları tekrar izlemek güzel ama şöyle bir sorun var; bu konserlere katılım 3x ise, güncel grupların konserlerine katılım x oluyor. Bu grupları da 20 sene sonra izleme şansınız olmayabilir, gelin takılalım, kafanız şişerse bahçede sohbet ederiz. Her zaman söylüyorum içeride çalan grubu beğenmek zorunda değilsiniz, tarzınız olmayabilir, orada olmanız da yeterlidir. Gelin, sizi görmemiz lazım.
Bursa Fanzin-Dergi gibi olaylarda aktif bir şehir, bu anlamda nasıl bir aktiflik mevcut?
Ferdi: Konusunda dijital çağdan dolayı çok bir şey yok aslında. Şu anda aktif olarak elinizde tuttuğunuz BÜLTEN dernekte yer alan arkadaşların büyük desteğiyle ücretsiz olarak dağıtılmakta.
Distro olarak ise KAZURAT, LIIKMARKJI, COFFINFEEDER, EXTREMINAL, GRINDCORE SELLOUT hayatını sürdürmekte.
Fatih: Evet kendi içimizde de çok güzel işler var, hatta birkaç yıl önce Takas Pazarı etkinliği de yapmıştık İstanbul’daki arkadaşlarla birlikte, arasan bulamayacağın bir çok kaset, cd, plak, fanzin oradaydı, bence çok güzeldi. Tekrar etmek isterim, muhtemelen olur da.
Geçtiğimiz yıllarda gerek Uludağ Üniversitesi Müzik topluluğu, gerek Full Metal Night gibi oluşumlarla Bursa’da etkinlikler düzenlendi; BRKCD bu bağlamda neler düşünüyor?
Ferdi: Aslında bu sorunun cevabı yok, herkes bireysel olarak bir şeylerin elinden tutup bir şeyler yapıyor, BRCKD yönetiminde yer alan ya da almayan birçok faaliyet çok seslilik yerine tek bir güç ile daha yere basan bir şekilde devam ediyor. Etkinlikleri kimin yaptığı önemli değil. Hepimiz Bursa’dayız ve Bursa “Rock City” ünvanını tekrar kazanmalı.
Fatih: Birlikten kuvvet doğar ile yola çıkarak dernek çatısı altında bu arkadaşlarla birleştik ve süper oldu. Ek olarak bunu Ferdi’nin cevabından gazlanarak söyleyeceğim, açıkçası Bursa’yı eski güzel günlerine döndürmek gibi romantik bir düşüncem yok. Bence bu bir depresyon, hala 95-96 senesinde bilmem ne konserine gittiğini anlatan var, arkadaş çık gel 2019 yılındayız, şu an övdüğün gruplar da o zaman genç gruplardı. Şimdi de efsane gruplar geliyor sahne alıyor. Kısacası eski güzel günleri bir kenara bırakıp yeni güzel günleri görelim diyorum.
Gelecekte bizleri neler beklemekte?
Ferdi: BRCKD olarak yapılanma ile birlikte workshoplar, müzik eğitimleri planlamaktayız, tabi yardım etkinlikleri gibi sosyal projelerde de bulunmaya devam edeceğiz. BRCKD olarak Bursa’da yapılan tüm Rock müzik etkinliklerine elimizden geldiğince destek verip, işin ucundan tutmaya çalışıyoruz. Uzun vadede tıpkı eski günlerdeki gibi bir festival en büyük hayalimiz. Sonuç olarak bir mekan ya da organizasyon şirketi değiliz. Rock müzik ruhuna yakışan şeyler yapmak en büyük hayalimiz.
Şahsi olarak ise-ki dernekte de fikirlerimiz bu düzlemde-, bir şekilde marka olmamış ve desteğe ihtiyacı olan her müzik grubuna elimizden geldiğince konser anlamında destek olaya çalışıyorum. insanları çok fazla boğmadan kaliteli işlerle kitleyi tekrardan hareketlendirebilirsem ne mutlu bana-bize.
Son olarak neler söylemek istersiniz?
Fatih: Grup veya alt tür seçmeden konserlere gelin, Rock buluşmalarımızı da kaçırmayın keyifli oluyor. Muhtemelen yazın konserden çok buluşma olur. Kalabalığımız, kültürümüzü yaşatmanın tek yolu. İlgilenip derneğimize üye olan herkese de çok teşekkür ederim. Kendinizi özletmeyin 🙂 Görüşmek üzere.
FACEBOOK SAYFASI
FACEBOOK GRUBU