Microsoft uzun zaman önce duyurduğu ve içeriğini sır gibi sakladığı sosyal ağ projesini hayata geçirdi.
Mantığını ve çalışma çeklini webrazzi’nin sunduğu şekilde açıklayalım:
Microsoft sosyal ağ projesi Socl’ı 2011’in Aralık ayında ilk kez resmen duyurmuştu. O günden bu yana sadece kapalı bir test grubu ve davetiye sahibi kullanıcılara açık olan So.clsonunda resmen açıldı. Microsoft, Socl’ı “özellikle eğitim toplulukları için sosyal ağ ve aramanın birleştiği bir platform” olarak tanımlıyor.
Bugüne kadar çıkan tüm söylentilerin aksine Socl diğer popüler sosyal ağlara bir rakip olarak konumlandırılmıyor. Socl’ın amacı teknolojinin eğitim ve öğrenim dünyasına iş birliği ve ortak çalışma konularında ışık tutabilmek.
Buna rağmen işin içine “ortak ilgi alanları paylaşan kişileri bir araya getirmek” tanımı girdiğinde Socl, Microsoft istese de istemese de Facebook, Twitter, Pinterest veya Tumblr ile karşı karşıya hale gelmiş oluyor…
Fuse’da yer alan bir blog yazısı ile resmen duyurulan Socl, ilk bakışta fazlasıyla Pinterest’i andırıyor. Microsoft veya Facebook hesabınız ile giriş yapabildiğiniz Socl’da yer alan bu kolajlara diğer sosyal ağlardan alışık olduğumuz gibi yorum yapmak, beğenmek, etiketlemek ve paylaşmak mümkün. Socl’da kişileri takip edebildiğiniz gibi ilgi alanınıza giren konuları da takip edebiliyorsunuz.
Socl’ın yeni başlık girme süreci de diğer sosyal ağlardan biraz daha farklı. Yeni bir başlık girmek için önce anahtar kelimelerinizi veya başlığınızı yazıyorsunuz. Karşınıza gelen sayfanın sağ tarafında girmiş olduğunuz anahtar kelimelere göre oluşan Bing arama sonuçlarını görebiliyorsunuz.
Böylece paylaşımınızın içeriğini de oldukça pratik bir şekilde oluşturmak mümkün. Kolajın içeriğinde yer alan öğelere tıklayarak ilgili sayfalara ulaşılabiliyor. İşte bu şekilde oluşturduğum ilk kolaj denemem…
Genel olarak Socl oldukça derli toplu gibi görünüyor ama Microsoft’un Socl’ı ne şekilde değerlendirmek istediğine dair çok da net bir kararı yokmuş izlenimi veriyor. Fakat bu tip büyük yapıların ne şekilde kullanılacağına asıl karar verecek kişiler kullanıcılar…
O yüzden söz sizde, siz Socl’ı nasıl buldunuz?